Va salut! Ma numesc Adrian Belei si sunt dezvoltatorul ansamblului rezidential Bell Residence. Acest articol face parte dintr-o serie in care prezint viziunea mea asupra a ceea ce inseamna ”sa faci imobiliare”.

Articolul de astazi se concentreaza pe aspecte tehnice legate de ”constructia la rosu”, adica in mare parte structura de rezistenta a caselor din Bell Residence.

1

Casele sunt construite pe sistemul ”zidarie portanta”

Vilele din Bell Residence sunt ridicate in mod clasic, folosind un sistem cunoscut la noi ca ”zidarie portanta” deoarece sarcinile casei sunt preluate atat de stalpii, centurile si placile de beton, cat si de caramida cu care sunt umpluti peretii. Este un sistem foarte des folosit in constructia caselor, fiind mai usor de garantat decat celelalte variante, adica mai sigur pentru constructor.  Pentru beneficiar, nu exista un avantaj sau dezavantaj major fata de alte optiuni – cele mai des folosite fiind ”structura usoara din lemn sau metal” si ”structura pe cadre de beton”.

Pe scurt, la casele ridicate pe acest sistem, dupa realizarea fundatiei si a primului nivel (parterul), se ridica mai intai peretii exteriori si interiori (din caramida ceramica) si apoi se toarna stalpii, centurile si placile. Astfel, elementele de rezisenta (partea din beton armat) ajung sa faca priza foarte buna cu restul zidului (partea de caramida), devenind un sistem de sustinere unitar.

In imaginile de mai jos puteti vedea zidurile si fierul care urmeaza sa devina stalp, centura sau placa. Toate imaginile prezentate sunt de la santierul Bell Residence.

  • Stalpi inainte de a fi cofrati si turnat betonul
  • Stalpi inainte de a fi cofrati si turnat betonul
  • Stalpi inainte de a fi cofrati si turnat betonul
  • Stalpi inainte de a fi cofrati si turnat betonul

2

Elementele de rezistenta au fost turnate din beton B250

Structura de rezistenta, respectiv stalpii, centurile si planseele au fost turnate folosind beton B250, asa cum a cerut inginerul structurist. Materialul a fost procurat de la General Beton, unul dintre cei mai mari producatori din Romania si o firma cu o reputatie impecabila. Am primit certificat de calitate si conformitate iar turnarea s-a realizat folosind utilaje de ultima generatie care au asigurat o masa uniforma de beton de-a lungul intregii structuri.

Fierul care armeaza betonul a fost calculat pentru a asigura rezistenta la un seism foarte puternic iar majoritatea cofrajelor au fost realizate din panouri solide, Doka.

3

Peretii exteriori vor avea peste 35cm grosime

Pentru peretii exteriori am folosit caramida ceramica de 25cm grosime, peste acesta va veni un strat de izolatie termica de inca 10cm grosime si 1-2cm tencuiala si decorativa.  Am ales caramida ceramica datorita efectului de intertie termica pe care il ofera, un element foarte important in asigurarea unei bune eficiente energetice. Practic, odata incalziti peretii, acestia pastreaza temperatura cu care intra in contact (cea din interior) – peretele va fi cald la atingere.

Desi casele par lipite, ele sunt de fapt despartite de un strat de 10cm de izolatie si nu impart niciun perete exterior. Cu alte cuvinte, casele sunt individuale insa sunt plasate la limita terenului astfel incat sa optimizam la maxim spatiul disponibil in curte. De aceea, intre casa dumneavoastra si a veciniului exista un strat gros de 60cm format din caramida (25cm) + izolatie fonica (10cm) + caramida (25cm), strat care garanteaza confortul fonic indiferent de cat de galagiosi ar fi vecinii.

4

Peretii interiori (de compartimentare) vor avea aproape 14cm

La fel ca la peretii exteriori, pentru interior am ales tot caramida ceramica., de 11,5cm grosime. Aceasta ofera o foarte buna izolatie fonica si pereti foarte solizi. Aditional, peste caramida, pe fiecare fata a peretelui se vor instala plati de 1cm din gips-carton antifonice pentru a asigura o izolatie fonica desavarsita. Astfel, configuratia finala a peretului va fi de gips-carton (1cm) + caramida ceramica (11,5cm) + gips-carton (1cm) care, cu tot cu spatiile dintre straturi va duce la aproximativ 14cm.

Grosimea peretilor interiori ajuta si la eficienta energetica a casei in cazul in care una dintre camere se doerste a fi mai racoroasa decat altele, desi acest scenariu este destul de rar. De asemenea, este important de mentionat ca nu toti peretii interiori au la baza caramida de 11.5cm, ci unii dintre ei au si caramida de 25cm, cei care ofera rezistenta casei.

5

Placa dintre nivele este realizata din beton armat de 15cm

Deasupra primului nivel (sub etajul 1) exista o placa din beton armat de 15cm grosime. Aceasta confera rezistenta sporita intregii constructii, imbinand elementele de rezistenta (centuri si stalpi). Pe langa rezistenta, placa de beton este si un bun izolator termic si fonic precum si un bun suport pentru incalzirea in pardoseala.

Alternativa, cea folosita de multi alti dezvoltatori deoarece este mult mai ieftina, este placa pe grinzi de lemn insa aceasta solutie este considerabil mai putin rezistenta decat cea de beton. Planseul de peste etaj (intre etaj si acoperi) este realizat pe aceasta metoda – pe grinzi de lemn –  deoarece nu va prelua sarcini din partea acoperisului si este mult mai eficient termic decat placa de beton.

6

acoperisul beneficiaza de sistem integrat de etansare de la bramac

Strucutra de rezistenta a acoperisului (sarpanta) este realizata din lemn de rasinoase, foarte bine uscat si ignifugat, ideal pentru constructii de acest gen.  Imbinarile se fac cu elemente specifice cladirilor din lemn precum placi multi-cui si tije de imbinare. La finalul etapei de constructie „la rosu”, acoperisul va fi etansat cu un sistem integrat oferit de Bramac ce confera atat protectie impotriva intemperiilor (ploaie, grindina, condens etc), cat si resistenta acoperisului, permitand incarcari foarte mari cu zapada.

Podul va fi amenajat rudimentar (cu dusumea) pentru a putea fi folosit ca spatiu de depozitare si se va putea accesa de la etajul 1 printr-o scara speciala. In pod, veti beneficia de peste 60mp spatiu pentru depozitare – cat 70-80 de dulapuri mari.

*la data redactarii acestui articol nu incepusem lucrarile la niciunul dintre acoperisuri, de aceea nu am adaugat poze. Revin cat pot de repede cu imagini de la santier. Multumesc pentru intelegere.

Ok. V-am prezentat si cum si din ce voi construi structura de rezistenta a caselor din Bell Residence, acum va astept la santier sa verificati cele scrise mai sus si sa va prezint certificatele de conformitate ale materialelor cheie.

Pentru a aranja o intalnire puteti folosi formularul de mai jos sau ma puteti suna direct la 0732 962 866

Toate drepturile rezervate PROFI CONCEPT SRL
Partner eDezvoltator.ro